Ako vnímam jedlo JA
Jedlo môžeme v zásade rozdeliť do 3 skupín:
1. jedlo ktoré nás vyživuje - dáva nám živiny, minerály, stopové prvky, energiu, vlákninu ... sú to prvotné produkty prírody (ovocie, zelenina, orechy, semienka, oleje ...), ktoré sú nespracované a tepelne neupravované (nad 40°C) teda RAW.
2. jedlo zvané "gurmánsky zážitok" - jedlo síce "nezdravé" ale máme ho radi a vychutnávame si jeho chuť (akékoľvek obľúbené jedlo).
3. ostatné jedlo - jeme ho preto, aby sme zahnali pocit hladu, v podstate nám škodí, lebo to je po väčšinou nekvalitné jedlo, varené masovo, industriálne, bez záujmu a lásky (závodné jedálne, bufety, fast foody, upravované v mikrovlnke a pod.), patria sem všetky polotovary, spracované potraviny, všetko varené, pečené, pasterizované, zavárané, grilované a všetko čo obsahuje konzervanty, dochucovadlá, zahusťovadlá ... .
Keď sa na toto celé pozrieme pragmaticky, k šťastnému a zdravému životu nám stačia jedlá zo skupiny 1., všetko ostatné náš organizmus v podstate iba kontaminuje a pripravuje o energiu, radosť nám to prináša len minimálne a následky takéhoto stravovania vidíme v pokročilom veku na chorobách. Choroby zlého stravovania a životného štýlu súčasná doba pekne nazýva civilizačné choroby. Ale je to voľba každého jedného z nás.
Čím viac jedla človek konzumuje zo skupiny číslo 3, tým viac sa postupom času stane obéznejší, chorľavý a pokiaľ sa nebude aktívne čistiť a detoxikovať, v staršom veku ho čaká veľa nepekných chorôb. Najväčším lákadlom upravovaného jedla je jeho chuť, nakoľko potravinársky priemysel presne vie, ako čo dochutiť, aby to ľuďom chutilo. Málotko si však uvedomuje závislosť na cukre, soli a bielej múke, sú to závislosti v pravom slova zmysle. Musíme si uvedomiť, že potravinárstvo je business ako každý iný, ide im o zisk a nie o naše zdravie. Pri prechode na RAW stravu si je potrebné zvyknúť sa na prirodzenú chuť prírodných jedál (pokiaľ sa poriadne nevyčistia chuťové poháriky) a až po prvotnom prečistení človek zistí, ako fantasticky chutí napr. surová červená repa.
Keď sa človek stravuje zdravo (jedlá zo skupiny 1.), raz za čas si kľudne môže dať jedlo zo skupiny 2. alebo 3. a jeho zdravé telo, s čistými, dobre vyživovanými a funkčnými orgánmi takýto nápor chémie bez problémov zvládne.
Kto by mal obavu z "plného" prechodu na RAW stravu s myšlienkou, že by mu chýbala teplá - varená strava, môže si ponechať v jedálničku 20% varenej stravy (80% RAW, 20% varená strava).
Najväčší problém, ktorý ja vnímam u ľudí je strach, že budú musieť jesť kvantá ovocia, zeleniny, orechov ... a že budú musieť jesť veľmi často, ale nie je to tak. Čím je strava bližšie prírode, tým jej treba menej, lebo je čistejšia a má viac „živej“ energie.
Avšak dôležitejší ako jedlo je pitný režim.
s láskou
Denis Ružovič
>> späť <<