Umelé sladidlá
Ďaľšie zo svinstiev sú umelé sladidlá:
Náhradné sladidlá sú látky, ktoré dodávajú potravinám sladkú chuť. Jedná sa o chemické látky výraznej sladkej chuti (asparatam je cca 180x sladší ako cukor), ktoré sú vyrábané zložitými pochodmi chemickej syntézy z rôznych prírodných, organických alebo anorganických látok. Všetky nezávislé výskumy potvrdili, že aspartam je neurotoxín, ktorý spôsobuje ničenie mozgových buniek, mozgové nádory a defekty novorodeniat.
Na začiatku, po vynájdení bola dilema, či aspartam zostane bojovou chemickou látkou, ktorá celkom nepozorovane dokáže ovplyvniť nervovú činnosť človeka, vyvolať stratu pamäte a navodiť stav známy ako Alzheimerova choroba, alebo či sa stane lacným sladidlom, ktoré zvýši zisky mnohých potravinárskych koncernov.
Napriek týmto faktom sa nakoniec podarilo agentúru pre lieky a potraviny podplatiť a získať licenciu. Aj priebeh schvaľovania asparatamu komisiou FDA je celkom zaujímavý, nakoľko ho komisia neschválila, avšak hneď na to bol vymenený šéf komisie, záver bol otočený o 180 stupňov a asparatam bol schválený ako zdravá prísada do jedla.
Umelé sladidlo | "E" | Nebezpečnosť | Škodlivý |
Sorbitol ( Sorbit, Sorbol ) | E420 | 3! | - |
Mannitol | E421 | 3! | - |
Acesulfam K | E950 | 4! | áno |
Aspartam | E951 | 5! | áno |
Cyklamáty | E952 | 6! | áno |
Sacharin | E954 | 5! | áno |
Sol aspartamu/acesulfamu | E962 | 4! | áno |
Maltitol | E965 | 3! | - |
[01] (ii) aspartam-hruzna-realita-a-zlocin-ale-cool
[02] (i) náhradné sladidlá
Vjem sladkosti je nejdůležitější ze čtyř chutí, které umíme rozeznávat (sladké, slané, kyselé, hořké). Ve skutečnosti nejde o nic jiného, než o analýzu potravy - a sladké chuťovým pohárkům signalizuje, že se v ní nacházejí organické látky, tedy zdroj energie. Mozek proto svého majitele za dodávku sladkostí odměňuje produkcí serotoninu, který bývá výstižně označován jako hormon štěstí. Tak nějak vzniká závislost na sladkém...
Mozek jde snadno oklamat, protože pocit sladkosti umí vyvolat celá řada látek, které žádnou energii neobsahují. Ten "správný" pocit energetického štěstí ale umí vyvolat jen organické látky zvané sacharidy, přesněji řečeno, sacharidy rozpustné ve vodě. Především sacharóza (řepný cukr), fruktóza (ovocný cukr) a glukóza (hroznový cukr).
[03] (iii) pribeh dvou sladidel: aspartamu a stevie